bizce-atolye-istanbul

Atölye İstanbul çalışmasını İstanbul Tasarım Evi bünyesinde başlatmayı hedeflemekteyiz.  Atölye İstanbul çalışmasının temel amacı iş fikirlerinin hayata geçirilmesini sağlamaktır. Veya çeşitli sorunlar ele alınarak çözüm üretmektir. Bu belli bir yönteme dayanılarak yapılacaktır. İlk iş fikri İstanbul Tasarım Evi tarafından ortaya konacaktır. Ortaya konan iş fikrinin prototip/demo/numuneye dönüştürülmesi talep edilecektir.
 

Atölye İstanbul çalışmasında yapılacaklar detaylı olarak yazılmıştır. Ve belli bir aralıkla güncellenecektir. Bu belgede İstanbul Tasarım Evi bünyesinde neden böyle bir çalışmanın yapılacağı, temel ögelerinin neler olduğu, sürecin nasıl işleyeceği/işletileceği, paydaşların kimler olacağı, benzer çalışmalardan farklı tarafı, ilgili tarafların kazanımlarının neler olacağı vb soruların cevapları bulunmaktadır. Süreç içerisindeki taraflar/paydaşlar şunlardır:
 

* Fikir sahibi
* Ekip üyeleri
* Bireysel Yatırımcılar
* Kurumsal Yatırımcılar
* Destekleyiciler


Atölye İstanbul çalışmaları İstanbul Tasarım Evi bünyesinde şirketin diğer faaliyetlerinden bağımsız olarak yapılacaktır. Atölye İstanbul çalışmaları hukuki çerçeveye sadık kalınarak özerk bir yapıda sürdürülecektir. Bu sebeple ilgili tarafların sürece teknik ve mali katkısı sağlanırken süreç İstanbul Tasarım Evi tarafından şeffaf bir şekilde yürütülecektir.
 

Atölye İstanbul çalışmaları neticesinde tarafları ve paydaşları ilgilendiren çeşitli kazanımlar ortaya çıkacaktır. Burada genel olarak tarafları ve paydaşları ilgilendiren ortak kazanımlar üzerinde durulacaktır. Tarafları ve paydaşları ilgilendiren özel kazanımlar iş fikrine ait özel çalışmalar yapılmadan önce veya sonra bilgilendirme mahiyetinde paylaşımda bulunulacaktır. Genel olarak tarafları ve paydaşları ilgilendiren ortak kazanımlar şu şekil ifade edilebilir.
 

* Girişimcilik eko-sisteminin gelişimine olumlu katkı sunulması.

* Güven temelinde ve sağlıklı yatırım yapılabilmesini kolaylaştıran (süreç içerisinde ekip üyeleri ve yatırımcılarla birlikte) bireysel ve kurumsal yatırımcılar için yeni bir zemin olması

* İş gücü piyasasına göre bakıldığında beceri ve yetenek temelinde kaliteli ve nitelikli istihdama olan katkısı

* Büyük veriden faydalanılarak (işlenmesi, analizi ve iş fikrine dönüştürülerek) yeni bir ürün/hizmet üretilmesi

* Atölye İstanbul çalışmaları ve kullanılacak yöntem birlikte değerlendirildiğinde ileri ki aşamalarda diğer kurumların veya işletmelerin de kullanabilecek olması. Böylece başlangıç, çekirdek ve kurumsal şirketlerin kendi özel atölye çalışmalarını yapabilecekleri şekilde kullanıma açılacak olması.

* Dünyada ve ülkemizde gittikçe yaygınlaşan yeni iş kültürüne uygun gelişim özelliklerinin (atölye çalışmaları ve kullanılacak yöntem) içerisinde barındırması, deneyimlemeye dayanan etkin bir şekilde sonuç almaya odaklanılmış olması, bir yöntem eşliğinde değer üretmek veya fayda oluşturmayı öncelemesi vb ölçütlerle bakıldığında bilhassa KOBİ’lerin gelişimlerine büyük katkı sağlayacak olması
 

Sonuç olarak Atölye İstanbul çalışmaları, İstanbul Tasarım Evi bünyesinde hukuki olarak temellendirilmiş özerk bir şekilde gerçekleştirilecektir. Atölye İstanbul çalışmasının ilk aşamasında iş fikri İstanbul Tasarım Evi tarafından sunulacaktır. Atölye İstanbul çalışmaları kendimize ait olan Tasarımlama Yöntemi eşliğinde uygulanacaktır. Atölye İstanbul çalışmalarında mesafe kat edildiğinde bu birikimi başlangıç, çekirdek ve kurumsal firmaların kullanması da sağlanacaktır. Böylece her şirket kendi bünyesinde Tasarımlama Yöntemini kullanarak atölye çalışmaları yapabileceklerdir. Bu şekilde şirketler en az maliyetle en çok fayda elde edebileceklerdir. Firmalar kendi sorunlarına çözüm üretebilecek veya ürünlerini geliştirebileceklerdir. Bizler bu minvalde ileriki aşamalarda özellikle KOBİ’lerin bu yöntemi kullanarak atölye çalışmaları eşliğinde değer üretmelerine veya fayda oluşturmalarına katkı sağlamış olacağız.

 

Muhammet İkbal GÜN
Kurucu ve Yönetici