KÂĞITSIZ OFİS TASARIMI demektir. Ülkemizde ve dünyada e-imza ile ilgili birçok çalışma yapılmaktadır. Bu çalışmalar KÂĞITSIZ OFİS TASARIMI başlığı altında birbirlerinden farklı ve çeşitli konuları içermektedir. Asıl amaç ise e-imza uygulamasının yaygınlaştırılması. E-imza dünyada ve ülkemizde yapılan tanıtım faaliyetlerine rağmen yeterli derecede kullanım oranına ulaşamamıştır. Kurumlar, özel işletmeler ve bireyler e-imza uygulamalarını kendi bürokratik iş ve işlemlerine dâhil etmekte veya kullanmakta büyük bir sıkıntı yaşamaktadırlar. E-ortamda onay gerektiren işlerde bireysel ve kurumsal ihtiyaçların e-imza uygulamaları tarafından giderilemediği gözlemlenmektedir. Ayrıca ülkemizde E-İMZANIN YAYGINLAŞTIRILAMAMASININ NEDENLERİ incelendiğinde birçok sebebin olduğu görülecektir.
Genel olarak şu üst başlıklar; e-imzanın e-ortamdan kaynaklanan teknik altyapı karmaşıklığı, ülkemizde e-dönüşümün planlamasında eksikliklerin görülememesi, kurum kaynaklı oluşan sorunlar, e-imza sektöründe yaşanan sorunlar, geliştirilen uygulamaların birbirleriyle olan uyumsuzlukları olarak sıralanabilir. Bu başlıklar kendi içerisinde detaylandırılabilir. Böylece e-imza uygulamalarının neden yaygınlaştırılamadığı görülecektir.
Ayrıca yukarıda elde edilen bilginin sağlaması çeşitli ölçütlerle bakılarak da yapılabilir. Bu ölçütler e-imzanın SAĞLADIĞI KULLANIM KOLAYLIĞI, GÜVENLİĞİ, FİYATI, PERFORMANSI, YÖNETİM KOLAYLIĞI, SAHİP OLDUĞU TEKNİK ÖZELLİKLERİ, FİRMA ÜRÜN DESTEĞİ, FARKLI SÜREÇ VE ÜRÜNLERE UYUMU. Böylece e-imza uygulamasını bireysel veya kurumsal e-imza kullanıcıları olarak incelediğinizde veya deneyimlediğinizde hem SÜREÇ hem de ÜRÜN İYİLEŞTİRMELERİNİN yapılması gerektiği görülecektir.
Bir diğer mühim konu ise teknolojinin hızla ilerlemesi ile ortaya çıkan kimlik doğrulamada kullanılan biyometrik ize ait hassas bilgilerin çalınması veya kopyalanması teknik olarak yaygınlaşmasıdır. Bununla birlikte robot kimliklerin veya robot hesapların oluşması veya yaygınlaşması da ayrıca düşünülmesi gereken bir diğer etken oluşturmaktadır.
Günümüzde kâğıtsız ofis tasarımı gerçekleştirilebilmesi için e-imza uygulamasının iyileştirilmesi ve akabinde geliştirilmesiyle mümkündür. Bunun için önce süreçlerin tetkik edilmesi ve sonrasında buna bağlı olarak yeni niş ürünlerin ortaya konması gerekmektedir.
Muhammet İkbal GÜN
Kurucu ve Yönetici